Oman arkensa järjestäjä

Arki on täällä taas. Arki vaatii vaivaa, se on rutiineja. Arki on ihanaa, mutta se vie myös voimia. Tässä tekstissä kerron asioita, jotka tekevät arjestani edes piirun verran helpompaa. 

Elämäni on kiireistä. Teen kokoaikaista päivätyötä, olen sivutoiminen yrittäjä, urheilen, näen ystäviä ja teen somesisältöjä. Elämäni on siis liikkuvaista ja usein on paljon mukana kuljetettavaa. Erityisesti somesisältöä tuottaessa puhelin on melko kovalla käytöllä ja välillä sitä on syytä ladata. Pidän laukussa aina Marimekon pussukkaa, josta löytää mm. kuulokkeet, laturi, käsidesi, lounasseteleitä yms. tarpeellista, joita usein liikenteessä laukusta kaivan. On helppoa ottaa laukusta vain pussukka ja löydän heti etsimäni.

Tähän tarkoitukseen käy meikkipussi, penaali tai mikä tahansa. Tärkeät asiat löytyvät helposti ja pysyvät siistinä. Kun vaihdat laukkua, niin siirrät pussukan vaan sinne ja oot taas ready to go.

Tutustuin vuosi sitten ammattijärjestäjä Laura Holmströmiin (Lauran blogiin tästä). Olin juuri muuttanut uuteen kotiin ja tuskailin säilytystilan radikaalia vähentymistä edelliseen kotiin verrattuna. Lauran kanssa laitoimme vaatekaappini kuntoon. Kävimme sisällön järjellä läpi. Kesä- ja talvivaatteet erilleen, mietin mitä oikeasti tarvitsen ja säilytänkö turhia tavoitevaatteita. Kaikki turha sai lähteä. Täytimme vaatekaapin laatikoilla ja kestokasseilla, joissa vaatteet ovat omina ryhminään ja vielä kaiken lisäksi: pystyviikattuina. Muistan kuinka monet sanoivat minulle, ettei tuo kauaa tuollaisena kestä. Vuoden on jo kestänyt ja kaapin ylläpito on ollut todella helppoa. Löydän aina etsimäni eikä vaatteet enää haise tunkkaisilta, kun ne saavat ilmaa. Pystyviikkaus on superhelppoa, jos sen suhteen ei nipota (en jaksaisi tehdä sitä tarkalleen KonMari-kirjan ohjeen mukaisesti...).

Pystyviikatut t-paidat korista. Kori on helppo ottaa kaapista vaikka pöydälle ja valkata mieleinen paita. Ihanan helppoa ja hyllykin on helppo putsata pölystä.

Tämä seuraava juttu on kyllä suoraan napattu Kon Marista. Kun omistaa kaikenlaista sälää, kuten koruja, avaimia, kukkaron ja muuta sellaista ja säilyttää niitä pöydällä, syntyy helposti sekainen vaikutelma. Mutta kun tavaroille on esimerkiksi pöydällä oma tarjotin, on alue rajatumpi ja heti hallitumman ja siistimmän näköinen. Niinpä lasken aina pienen irtosälän sohvapöydän tarjottimelle. Pölyt on helppo pyyhkiä, sen kuin nostan vaan tarjottimen ylös.

...ja eipä ole kertaakaan tarvinnut etsiä, että missäs se mun kukkaro on. 
Keittiössä olen hyödyntänyt samaa tarjotinsysteemiä. Olen pistänyt kauniille tarjottimelle asiat, joita käytän vähintään kerran tai useamman kerran päivässä. Aamupuuroon on helppo sujauttaa suolaa, kun se on suoraan nenän edessä.

Pidän tarjottimella yleensä suolaa, kookosöljyä (jota käytän kylläkin kosmeettisesti), käsisaippuaa ja teesihtejä. 

Minulla on mieheksi varmaankin paljon kosmetiikkaa ja niiden säilyttäminen pienessä kylppärissä tuo aina omat haasteensa. Pesualtaan reunalle kertyy helposti kauheat pinot tuotteita ja sitten ne putoilevat ja ovat epäsiistin näköisiä röykkiöitä. Olen hyödyntänyt kylpyhuoneessa kirjakaupasta aikanaan ostamaani metallista lokerikkoa. Siihen on ollut helppo sijoittaa kaikki tarpeellinen ja taas kerran: onpa helppo siirtää ja siivota. Inhoan siivoamista, joten sen on oltava mahdollisimman helppoa.
Tästä ei muuta kuin suihketta kainaloon!

 Käyn salilla useimmiten aamuisin. Pakkaan salikamat tai laitan vähintäänkin ne valmiiksi jo edellisenä iltana. Nopeuttaa aamulähtöä hieman ja muistaa varmasti kaiken tarpeellisen. Silloin tällöin kiireessä pakatessa olen unohtanut esimerkiksi hikipyyhkeen ja hikipossuna salireissusta tulee heti epämiellyttävämpää, kun hiki valuu silmiin ja pitkin naamaa.

Käytän salipyyhkeenä hamam-pyyhkeitä. Ovat tosi isoja, mutta menevät pieneen tilaan ja kuivuvat tosi nopeasti. Vähemmän painoa roudattavaksi!

Iltaisin en malttaisi mennä nukkumaan ajoissa, vaan haluaisin selailla somea, lukea kirjoja, katsoa elokuvia ja sarjoja. Siispä koetan maksimoida kaiken oman aikani ja nukkua niin pitkään kuin mahdollista. Saliaamuille ajastan kahvinkeittimen valmiiksi. Tämä oli kriteeri kahvinkeitintä hankkiessa. Tiedän, ettei kahvinkeittäminen aamuisin vie paljoa aikaa, mutta henkisesti se on paljon, kun kahvinkeitin alkaa keittämään sitä itsekseen. On kiva herätä kahvinkeittimen porinaan ja tuoksuun ja antaa itselleen lupa nousta vasta hetken kuluttua. Aikainen aamukin tuntuu vähemmän raskaalta.

Joku voisi ajatella, että tällaiset ovat teeskentelyä tai jotain superihmisen touhua. Myönnän, nämä kaikki vaativat aluksi vaivaa mutta lopulta antanut sinulle mahdollisuuden olla laiskempi. Voit ottaa pikkasen iisimmin, kun asioita ei tarvitse etsiä. Kaaos stressaa ja väsyttää. Kun jaksat nähdä vaivan, että laitat asiat paikoilleen (kun niille on omat paikat), niin eipä kamalan usein tarvitse suursiivouksia tehdäkään.

Onko siellä muita oman arkensa järjestäjiä? Millaisia vinkkejä sulla on arjen helpottamiseen?

Terkuin, Ville

Kommentit