Terveisiä Tubecitystä: Tubecon 2019

Tubecon on Tubekulttuurin, TikTokien, podcastien ja pelaamisen livehuipentuma. Tubecon 2019 -tapahtumaa vietettiin tänä viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa. Osallistuin tapahtumaan toista kertaa. Onko tapahtuma vain lapsille vai löytyykö sieltä myös aikuisyleisöä kiinnostavaa sisältöä?


Tubeconin puitteet on näyttävät, en ole ennen nähnyt Messukeskuksen tiloja näin vaikuttavina.

Olen tehnyt tubesisältöä nyt aktiivisemmin reilun vuoden ajan. Oma kanavani on Linnea von Kattendam, jolle tuotan keikkavideoita, my day -videoita keikkareissuilta sekä hahmovideoita, kuten Työkkärin Sirpa -sketsejä. Lisäksi minulla on yhteiskanava Tsemppipeukut Pinkit korkokengät Maijun sekä ammattijärjestäjä Laura Holmströmin kanssa. Tsemppipeukut kanavalle tuotamme positiivista sisältöä, kuten keskusteluja meille tärkeistä aiheista. Osallistumme myös aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin ja testaamme erityisesti pienyrittäjien palveluita. Molempien kanavieni sisältö on siispä positiivista ja iloista meininkiä. Tekeminen on vielä pientä, joten olin Tubeconissa ottamatta hieman oppia ja inspiraatiota.


Ping Helsingillä ja Canonilla oli hieno yhteispiste, jossa oli kuvauspisteitä ja kameroita esillä. Pirteä piste löytyi heti Tubecityyn astuttaessa, joten sitä ei varmasti voinut olla huomaamatta. Voitin itseasiassa liput Tubeconiin Ping Helsingin insta-arvonnasta, joten suuri kiitos lipuista Ping Helsinki!

Osallistuin kaksipäiväisen tapahtuman ensimmäiseen päivään ystäväni äänimies Eskon kanssa. Bongasimme heti, että Aku Ankka -lehti oli tänä vuonna tapahtuman pääyhteistyökumppani, joten suuntasimme heidän pisteelleen. Alueella oli esillä Aku Ankasta tuttuja hahmoja, sarjakuvia, Aku Ankan auto ja muuta kiinnostavaa aiheseen liittyvää!

Moikkasimme Roopea, mutta hän ei lähtenyt kanssamme kaupalliseen yhteistyöhön. Kitupiikki!

Tapahtuman suurin yleisö on selvästi lapset ja esiteinit. Iso osa tubettajista varmaan onkin juuri heidän idoleitaan ja Youtube tämän kohderyhmän suosikkimedia. Kaikkialla oli pitkiä meet & greet jonoja, keikoilla hurjaa kirkumista ja tunsi itsensä melko pitkäksi. Toki vanhemmat olivat myös mukana, joten aikuisvieraita oli lähes yhtä paljon. Myös meitä aikuisia sisällöntuottajia oli mukana tänäkin vuonna. Osa lavalla, osa tubettajina, osa vain vieraina kuten me Eskon kanssa olimme.

Tubeconin ehdottomasti parasta antia aikuisväelle on paneelit, joita tapahtuu pitkin päivää usealla eri lavalla. Paneelikeskusteluissa pureuduttiin sosiaalisen median erilaisiin ilmiöihin, haasteisiin, tulevaisuuden näkymiin ja muuhun kiinnostavaan. Myös analytiikasta, kaupallisesta yhteistyöstä, tekniikasta ja muusta tärkeästä puhuttiin.

Jan vloggaa -matkavlogin Jan haastatteli 14-vuotiasta Tixtuuta ja hänen isäänsä Palomies Samia. Paneelin aiheena oli 'Molemmat perheessä tubettaa'. Todella kiinnostava aihe ja ihanaa miten vanhemmat tukevat lastensa lähes työnkaltaista harrastusta. Tixtuu pärjäsikin kivasti tämän vuoden Tubecon Awardseissa.


Toinen itseäni koskettanut paneeli oli sateenkaaripaneelia, joka tapahtui Unelmien lavalla. Keskustelemassa olivat Henkka Remes, Unelmoin, Thesofialle, Kaksi äitiä ja kaksoset sekä Ilonanne. Paneelissa keskusteltiin mm. sateenkaariteemojen nostamisen tärkeydestä sosiaalisessa mediassa. On tärkeää nähdä, että myös erilaisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset viettävät lopulta ihan tavallista arkea samalla tapaa kuin kaikki muutkin. Nostan hattua kaikille somettajille, jotka uskallatte olla rohkeasti omia itsejänne! Itsekin olen opetellut kokoajan siihen suuntaan ja suunta siihen olikin blogitekstini Jossain täytyy olla hän. Huomasin, että paneelin aikana itselläni nousi tunteet pintaat juuri tuosta syystä. On joskus jännittävää vähemmistönä sanoa ääneen samoja asioita kuin enemmistöt päivittäin sanovat. Sellaisia esikuvia kuitenkin tarvitaan.

Sateenkaaripaneelissa nostettiin myös mm. transaiheita ja translakiin liittyviä asioita esiin. Tärkeä teema, josta on syytäkin puhua. Nämä ihmiset inspiroivat rohkeudellaan ja kenties itsekin olen ensi vuonna puhumassa vähemmistöjen asioista Tubeconissa. Ken tietää?

Myös ulkonäkö herätti keskustelua. Someista erityisesti Instagram on lisännyt takuulla somettajien sekä seuraajien ulkonäköpaineita. Feedit pursuavat käsiteltyjä kuvia, illuusioita. Ihmiset käyttävät enemmän ja enemmän aikaa vartalon ja ulkonäön muokkaamiseen salilla, erilaisilla dieeteillä ja kauneuskirurgisilla toimenpitellä. Näiden lisäksi kuvat käsitellään voimakkaasti, joten jäljelle vain muunneltu totuus todellisuudesta. Paneelin keskustelijat olivat miehiä, joka oli itselleni tervetullutta vaihtelua. Myös miehet kaipaavat tässä aiheessa samaistumispintaa. Ulkonäköpaineet ovat yhtä paljon miesten todellisuutta kuin naistenkin.

Ulkonäöllä vaikuttaminen -paneelissa keskustelemassa Siloposkisusanna, Luca Lilja ja Dokke Tas.  Panelistit kertoivat kuinka heidän somekuvansa saattaa antaa todelliseen minään verrattuna aivan erilaisen kuvan heidän persoonastaan.

Keskustelupaneeleista nostan vielä yhden, jossa keskustelemassa olivat Jarno Laasala, Herbalisti, Jalmari Siili ja haastattelijan Iriz Silander. Paneelin otsikko Mistä kaikki alkoi? houkutteli kuuntelemaan, joten kiiruhdin kesken päivän jalkahoidosta takaisin Tubeconiin. Halusin kuulla konkareiden tarinoita ja ne olivatkin inspiroivia! Keskustelusta jäi itselle päällimmäisenä mieleen, että tärkeintä on tuottaa sisältöä, joka kiinnostaa itseään ja itsellä on kaikki valta määrittää rajat omalle sisällöntuottamiselle. Osa voi tuottaa sisältöä omasta henkilökohtaisesta elämästään, kuvata sen kotona sisällyttäen videoihin perheenjäseniään kun taas toiset tahtovat irtaannuttaa videoiden sisällöt ja kuvauspaikat täysin omasta arjestaan. Molemmat tavat ovat täysin ookoo, kunhan tekeminen näyttää sinulta ja se motivoi sinua.

Iriz Silanderin vetämässä paneelissa oli vieraana kolme aika erilaista tubettajaa. Jarno Laasala tunnetaan Duudsoneista, Jalmari Siili mm. liukuhihnavideoistaan ja Herbalisti muun muassa pelivideoistaan. Tubettaminen on Herbalistille ollut useamman vuoden ajan jo työtä.

Tubeconin perjantai-ilta huipentui konserttiin, jossa nähtiin lukuisia tubesta ja somesta tähdiksi nousseita artisteja, kuten Tuure Boelius, Eino ja Aapeli, Benjamin ja Deata. Konsertissa oli mieletön tunnelma ja esiintyjät olivat todella lahjakkaita. Enkä ole ihan hetkeen kuullut keikoilla moista kirkumista. Nämä fanit ovat todellisia faneja.

Lauantai-ilta ja samalla koko Tubecon-tapahtuma huipentui Tubecon Video Awardseihin. Palkintotilaisuudessa jaettiin palkintoja mm. Vuoden komediavideo, Vuoden video ja Vuoden yleisösuosikki -kategorioissa. Oli jälleen kerran hienoa huomata miten jopa arkisilla, maanläheisillä ja samaistuttavilla videoilla gaalassa pärjättiin. Ehkä se juuri onkin somen ja Youtuben hienous. Sisällöt kiinnostavat, koska niihin voi samaistua.

Tubecon Video Awardseissa oli iso liuta kiinnostavia ehdokkaita.

Kaiken kaikkiaan, Tubecon 2019 -tapahtuma oli värikäs, kiinnostava ja monipuolinen tapahtuma, joka puhutteli niin lapsiyleisöä kuin aikuisiakin. Kenties eri tavoin, mutta molemmat oli hienosti huomioitu. Tilan toteutus oli huippuluokkaa ja oli tilavaa liikkua vaikka väkeä olikin todella paljon. Tapahtuma pisti miettimään omaa sisällöntuottamista ja sen tavoitteita. Aion aktivoitua Linnea von Kattendam -kanavallani, joten pistähän se Youtubessa tilaukseen, niin saat ilmoitukset aina uusimmista videoista! Kenties olen ensi vuonna Tubeconissa sisällöntuottajan roolissa? Ken tietää! Koetan muistaa viikonlopun tärkeimmän sanoman: tee juuri itsesi näköistä sisältöä. 

Terkuin, Ville

Kommentit